Steeds meer chauffeurs kruipen onder invloed van drugs achter het stuur. In 2012 moesten er maar liefst 2.552 bestuurders hun rijbewijs inleveren na een positieve drugsspeekseltest. Dat is een stijging van maar liefst 10 procent in vergelijking met 2011.
Het gaat voornamelijk om cannabis, maar ook om cocaïne of zelfs heroïne. De politierechtbanken zien intussen het aantal drugsgerelateerde feiten spectaculair stijgen. Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) vraagt nog meer controles. Alcohol en drugs beïnvloeden het inschattingsvermogen waardoor bestuurders onder invloed minder snel reageren dan in normale omstandigheden.
Bij een speekseltest overhandigt de politieagent een apparaatje aan de bestuurder, waarmee deze enkele malen over de tong moet wrijven. Deze snelle test toont meteen aan of de bestuurder drugs heeft gebruikt en zo ja, welke drugs dit dan zijn. Als de uitslag van de test positief is, krijgt de bestuurder meteen een proces-verbaal en een rijverbod van 12 uur.
Vervolgens geeft de politie hem een ander apparaat waarmee hij speeksel moet collecteren in zijn mond. Als ook deze test positief is, zal de bestuurder voor de politierechtbank moeten verschijnen. Een laboratorium analyseert daarna welke drugs er genomen werden. Sommige medicijnen kunnen ook een invloed hebben op uw rijgedrag. U kunt hierover meer lezen in de brochure “Neem je geneesmiddelen? Voorzichtig achter het stuur!” van Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid.
Er valt ook positief nieuws te melden bij de federale politie, op de Belgische wegen zijn vorig jaar minder rijbewijzen ingetrokken wegens dronken rijden vergeleken met 2011.